Είστε εδώ

Ερχονται οι εταιρείες «χταπόδια» σε όλη την Ελλάδα

Πολύ πιο επώδυνος θα είναι ο β' γύρος για το λεγόμενο "άνοιγμα" των νομικών επαγγελμάτων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων), καθώς η Κομισιόν και η τρόικα δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένες από τον α' γύρο αλλά και την καθυστέρηση υλοποίησης των μέτρων της "απελευθέρωσης"

Ερχονται οι εταιρείες «χταπόδια» σε όλη την Ελλάδα

Πολύ πιο επώδυνος θα είναι ο β' γύρος για το λεγόμενο "άνοιγμα" των νομικών επαγγελμάτων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων), καθώς η Κομισιόν και η τρόικα δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένες από τον α' γύρο αλλά και την καθυστέρηση υλοποίησης των μέτρων της "απελευθέρωσης".

Από κυβερνητικής πλευράς υπάρχουν έτοιμα σχέδια διαταγμάτων για μείωση αμοιβών, αναθεώρηση ποσοστών για "ποσά αναφοράς" κ.λπ., αλλά όλα επανεξετάζονται στο επίπεδο του νεότερου μνημονίου, καθώς η ολοκλήρωση "της απελευθέρωσης" των αποκαλούμενων "κλειστών επαγγελμάτων" θα αποτελέσει προϋπόθεση για την επόμενη δόση.

Αμεσες κινήσεις
Υστερα από τις "έξωθεν" διαμαρτυρίες για το αρχικό "άνοιγμα" και τις σχετικές υποδείξεις των εταίρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα στην ελεύθερη δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών (οι λεγόμενες εταιρείες-χταπόδια) σε όλη την Ελλάδα, στη μείωση αμοιβών που προκαθορίζονται στον Κώδικα Δικηγόρων, στην αναμόρφωση των εισφορών προς τις επαγγελματικές ενώσεις (δικηγορικούς συλλόγους), στις παρακρατήσεις ποσών κ.λπ.

Για τους δικηγόρους οι "εταιρείες - χταπόδια" (με υποκαταστήματα εταιρειών σε όλη τη χώρα) αποτελούν "μονόδρομο", όπως τους έχει ήδη εξηγηθεί από την κυβέρνηση, αφού η ΕΕ επικαλείται σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ και 5 χρόνια. Η ρύθμιση υπήρχε και στο αρχικό νομοσχέδιο για την "απελευθέρωση" αλλά "χάθηκε στον δρόμο", ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις κυρίως των περιφερειακών συλλόγων. Προς το παρόν η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν θα προχωρήσει η δημιουργία πολυεπαγγελματικών - πολυμετοχικών εταιρειών, ισχυριζόμενη ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει.

Ερχονται οι εταιρείες «χταπόδια» σε όλη την Ελλάδα

Σύντομα θα προωθηθεί διάταγμα για μείωση αμοιβών στις πολιτικές (αστικές κ.λπ.) υποθέσεις, όπου το 2% επί της αξίας του αντικειμένου της αγωγής θα "πέφτει" για ποσά άνω των 200.000 ευρώ σε 1,5% κλιμακούμενο μέχρι και 0,05% σε υποθέσεις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου. Με άλλο διάταγμα θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά που ισχύουν για "ποσά αναφοράς" του Κώδικα Δικηγόρων, με θέσπιση προπληρωμένων ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση σε δικαστήριο που δεν θα συνδέονται με τα ποσά αναφοράς. Σε σχέδιο ΠΔ προβλεπόταν αύξηση από 10 σε 12% για να καλύπτονται και λειτουργικές δαπάνες των συλλόγων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, έρευνα που θα δείξει αν οι εισφορές που καταβάλλονται για τη λειτουργία των συλλόγων είναι αναλογικές.

Μείωση αμοιβών έως και 30%
Προ διμήνου προχώρησαν σχέδια διαταγμάτων για την αύξηση των θέσεών τους κατά 400 και την εμπορική επικοινωνία τους, για την οποία χρειάστηκε να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Υστερα από τις μειώσεις που προβλέφθηκαν στον α' γύρο της "απελευθέρωσης", θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα μειώσει σημαντικά το ύψος των συναλλαγών όπου προβλέπεται μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή, ενώ παράλληλα η αναλογική αμοιβή θα καθορίζεται σε σαφώς μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αμοιβές αναμένεται να περιοριστούν περίπου κατά 30%, ενώ θα μειωθούν και αμοιβές για αντίγραφα, πρόσθετες σελίδες κ.λπ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ